Różowe wino

Białe i czerwone wina są bardzo znane i łatwo, powszechnie rozpoznawalne. Od pewnego czasu na półkach supermarketów czy sklepów monopolowych coraz częściej możemy spotkać również wina w kolorze różowym. Pomimo tego, że ich obecność już od dawna nie zaskakuje, jednak często są pomijane w różnorakich poradnikach traktujących o serwowaniu wina. Warto jednak posiadać wiedzę o tym, z jakimi potrawami najlepiej komponują się trunki o tej delikatnej barwie. 

Eksperci sugerują, że różowe wino świetnie współgra z daniami, które są doprawiane za pomocą sosu vinaigrette. Śmiało możemy je więc serwować w towarzystwie warzywnych sałatek. Można spotkać się również z opinią, że smak win o tej barwie dobrze sprawdzi się w towarzystwie potraw pochodzących z kuchni włoskiej. Śmiało sięgaj po różowy trunek, jeśli masz zamiar podać gościom pizzę, spaghetti czy pastę z dowolnym sosem. Jego smak nie jest zbyt inwazyjny i kontrowersyjny, więc według uznania można podać tę odmianę wina także do dań z drobiu lub owoców morza. 

W przypadku serwowania różowego wina nie zawsze ceni się jednak klasyczne podejście do tematu. W praktyce możemy spotkać słodką odmianę tego trunku na przykład w towarzystwie pasztetu z wątróbek. Jeśli sięgniesz po bardziej kwaśny napój, bez obawy możesz podać go jako dodatek do tłustych dań. Niezbyt ciężkie wino świetnie wpłynie na trawienie.

Lekkość jest jedną z najwyżej cenionych zalet różowego trunku. Doskonale sprawdza się w letnie, upalne dni, kiedy spożywanie innego rodzaju alkoholi może być męczące i zbyt rozgrzewające. Twoi biesiadnicy z radością przyjmą pojawienie się na stole butelki różowego wina między innymi podczas grillowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*