Winna współczesność

Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach, podobnie jak w starożytności, nie brakuje koneserów dobrego wina. Pomimo to na całym świecie mamy do czynienia z jego nadprodukcją. Skomputeryzowanie niektórych procesów i coraz to nowsze technologie sprawiły, że produkcja wina została odarta ze swoistej tajemnicy. Jednocześnie jednak kultowość dziedziny winiarstwa przyjmuje coraz to nowsze formy. 

Innowacje w winiarstwie sprzyjają masowości produkcji. Sprzyja to ciągłemu obniżaniu się cen wina, przy jednoczesnym utrzymaniu odpowiedniej, wysokiej jakości. Zakłada się jednak także, że z czasem będzie wzrastał popyt na wina wyprodukowane z owoców pochodzących z ręcznych zbiorów, a na wartości zyskają przetwory z niewielkich upraw.

Coraz popularniejsza staje się tak zwana enoturystyka, czyli turystyka winiarska. W tej nowoczesnej branży pojawia się między innymi zwiedzanie winnic, zwykle połączone z degustacją trunków. Takie miejsca skutecznie przyciągają turystów, bo zwykle są położone w wyjątkowo malowniczych miejscach. Zwolennicy turystyki winiarskiej jednak deklarują, że nie jest to tylko zwykłe zwiedzanie. Turyści mają zobaczyć fascynujący styl życia, niejednokrotnie związany z istotnymi dla danego regionu tradycjami kulturowymi. Jest to metoda dzielenia się z innymi swoją pasją i entuzjazmem, ale także sposób, w który producenci winnych napojów chcą stworzyć dla siebie nowy rynek zbytu, który zgodnie z ich prognozami, ma w przyszłości przynosić znaczące zyski.

Co ciekawe, rozwija się również dziedzina nazywana architekturą winiarską. Współczesne obiekty mają pełnić więcej funkcji niż pierwotnie, czyli służą nie tylko wytwarzaniu wina i stwarzaniu mu odpowiednich warunków do leżakowania. Ważne jest również wykreowanie możliwości atrakcyjnego ukazywania wszystkich tych procesów zainteresowanym turystom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*